Årets julklapp

I handeln har coronaårets julklapp utsetts. Det blev ett stormkök. Om valet stämmer överens med verkligheten vet vi inte än… Stormkök är bra, men på Wettershus skulle vi inte klara oss med det. Efter 55 års retreatverksamhet behöver vi något som är mer ändamålsenligt – ett helrenoverat, ja till och med ett ombyggt kök! I mejlutskicket vi gjorde i oktober skrev jag att vi hade fått lägga ”köksdrömmen” på hyllan för ett tag – på grund av allt som corona-pandemin fört med sig. Jag skrev också att vi ändå hoppades att den ska kunna bli verklighet inom överskådlig tid. Hoppfullt, men ärligt talat kändes hoppet ganska avlägset… Dessutom fick vi en vecka in i november stänga gården igen på grund av coronaläget. Vi hade inget val… Det blev en speciell, vemodig och väldigt fin retreat strax innan stängning. Sedan dess har vi inte haft någon verksamhet och stängningsbeslutet gäller i nuläget till och med den 7 februari.

Men den Gud vi tror på är överraskningarnas Gud… och plötsligt hände det! Vi fick besked från Syskonen Inger & Sixten Norheds stiftelse att vi fått beviljat vår ansökan om 200 000 kr till ett nytt kök. Drömmen fick nytt liv! 340 000 kr blev plötsligt mer och i dagsläget har vi mer än 560 000 kr avsatta till vårt nya kök (ja, man får många stormkök för det 😊). Tacksamheten och glädjen blev stor!

I det läget föddes en djärv tanke!  Wettershus styrelse började fundera på om det kanske var läge att använda tiden från nyår och framåt till att planera och genomföra köksombyggnaden – trots allt. Om vi ändå inte kan bedriva vår verksamhet fullt ut under vinter och vår, kanske det är läge att istället bygga för att sedan slippa stänga ner igen när vaccinet börjar göra sitt och läget förhoppningsvis ljusnar…?

Den 2 december var man mogen att ta ett steg i tro! En enig styrelse tog efter noggrant övervägande beslutet att starta köksombyggnaden så snart som möjligt. 560 000 kr räcker förstås inte, men det är en god början och vi ber och hoppas nu på fler positiva svar på ansökningar som gjorts till fonder och stiftelser. Ett nytt lånelöfte har vi också fått från banken, men önskan är att ta så lite lån som möjligt. Kostnaden för ombyggnaden beräknas till 1,2 – 1,4 milj kr, vilket innefattar helt ny planlösning, ny ventilation, ny el, maskiner etc.

Ombyggnaden beräknas pågå under mars – maj månad. Under den tiden kommer vi, om Corona-läget tillåter, att fortsätta vår verksamhet utifrån vårens program. Antalet deltagare begränsas dock till max åtta personer, inklusive ledare. Måltiderna serveras i annat utrymme än den vanliga matsalen.

Så vad blir årets julklapp för dig att ge? Kanske ett stormkök till någon… och kanske en del i ett nytt kök på Wettershus? Det är redan flera av er som gett en gåva till köket och det är vi väldigt tacksamma för.  Om du gett eller inte vill vi att du ska veta att varje gåva betyder SÅ mycket! En gåva som ges utifrån möjlighet och med hjärtats glädje, ger stor glädje tillbaka. Så från Wettershus sida vill vi också gärna ge något. Därför tänker vi så här:

När du ger kan du få årets julklapp – en retreat på Wettershus!  Varje hundralapp som skänks till det nya köket fram till och med den 6 januari 2021 utgör en andel i möjligheten att få ett presentkort som gäller under åren 2021-2022. Ett exempel:

Hundra personer ger 100 kr var – av de hundra får en person ett presentkort på 3 600 kr som motsvarar en retreat, torsdag-söndag för ordinarie dygnspris. Utöver det delar vi ut tre böcker Tilltalad av tystnad bland de 100. Ger man istället t ex 500 kr får man fem andelar i dragningen. Samma sak gäller nästa hundratal andelar osv. Alltså:

  • För varje 100-tal andelar (en andel=100 kr) delar vi ut ett presentkort för tre dygn (motsvarande 3 600 kr) samt tre böcker. Detta gäller för varje jämt hundratal andelar. Därutöver gäller följande:
  • För andelar upp t o m 66 st, delar vi ut ett presentkort för två dygn (motsvarande 2 400 kr) samt två böcker.
  • För andelar upp t o m 33 st delar vi ut ett presentkort på ett dygnspris (motsvarande 1 200 kr), samt en bok.

Om du vill ta del av denna möjlighet så märk din gåva med ”Årets julklapp”. Dragning av vinnarna sker på styrelsemötet den 13 januari 2021. Vill du hellre ge en gåva till nytt kök utan att delta i dragningen så märker du din gåva med ”Nytt kök”.

Du kan ge din julgåva via Swish 123 137 04 51 eller via Bankgiro 5973-8047. OBS! Om du ger via bankgiro måste du också skriva ditt telefonnummer för att vi enkelt ska kunna kontakta dig om du vinner (via Swish syns det ändå).

Med önskan om en Välsignad God Jul och ett Gott Nytt År!

Rosie Gard, föreståndare