Hoppa till innehåll

Bra att veta för husfolket

Välkommen till Wettershus som husfolk!

Tack för att du vill vara med och forma den miljö som är så viktig för retreatdeltagarens och din egen upplevelse av Wettershus.

På Wettershus vilar alla i, och följer, den ”goda ordningen” med morgon-, middags-, och aftonbön samt den tystnad som är retreatens gåva. Du bidrar med din närvaro och dina gåvor utifrån det som behövs. En arbetsfördelning inför retreaten görs med den som är husmor för dagarna.

Vi hjälps åt med att bevara tystnaden och avskildheten för gästerna så att gården erbjuder en avstressad och trygg miljö. Det betyder att vi bär ett lugn i våra kroppar och rör oss utan brådska. Det som är nödvändigt hinner vi ändå med. Det betyder också att vi ser men inte stör det som pågår och låter gästerna vara i fred – det är Gud som bär.

Respektera gästernas tystnad och integritet. Också de samtal vi för i köket bör föras med ”små bokstäver” och båda dörrarna till storstugan ska vara stängda då gäster befinner sig där. Som husfolk undviker vi också att viska till varandra i storstugan i samband med måltider. Tystnad är tystnad. Eventuella samtal vid ankomst, första måltiden eller vid besök i köket är det gästerna som tar initiativ till. Ingen ska behöva berätta varför man kommit, om man varit här förut eller motivera specialkost e dyl. Vid introduktionen är någon ansvarig för information som anpassas till grupp, behov och frågor. På Wettershus får man bara vara som man är.

Vi deltar i tidebönerna och i möjlig mån också i meditationer. Den i husfolket som är ansvarig för bönen kommer i god tid, tänder ljus, lägger ut ordningar, ringer i klockan och är i bön.

wettershus-14_webVid måltiderna är två personer ansvariga vid bordet, varav en hämtar det som eventuellt behöver fyllas på. Övriga deltar utan direkt ansvar. Därmed bidrar vi med lugn även vid matbordet. Måltiden inleds med bön och avslutas med att ansvarig vid bordet tackar Gud för maten.

Vid retreatens avslutning är någon ansvarig för att föra gästerna ut ur tystnaden (oftast husmor eller föreståndare). Vi gör det varsamt med inte så många ord. Respektera att det finns gäster som vill lämna retreaten i tystnad.

När gästerna lämnar återstår disk och städning – ett arbete under tacksamhet och bön för det Gud gjort under retreatdagarna och en fin förberedelse för gäster som är på väg till gården.

I köket finns föreskrifter som gäller hygienen och som är viktiga att vi läser och följer för att våra gäster ska må bra under vistelsen här. Ta gärna med inneskor och tänk på att ha tröjor som inte är långärmade när vi arbetar i köket. Förkläden finns att låna.

Föreståndare och husmödrar
images

Ladda ner och skriv ut sidan som pdf-fil här.