Hoppa till innehåll

Program

Läs mer om varje retreat genom att klicka på rubriken.

Avgiften inkluderar retreat med helpension. Sänglinne och handdukar finns att hyra. Eventuella kurs- och materialkostnader tillkommer om det står angivet vid respektive retreat.

Obligatoriskt

Vy-navigering

Evenemang vynavigering

Idag

”Kom hem”

Retreat med kroppens bön och övning i kristen djupmeditation – meditation i rörelse och stillhet. Möjlighet ges till enskilt samtal. Ledare: Lena Sollerman, pastor och samtalsterapeut samt P-O Dalnäs, ledare i terapeutisk dans. Avgift: 3 900 kr

Ikonmålarkurs – Gamla Testamentets profeter

Ikonmålning är en sakral konstart som uttrycker himmelsk skönhet. Vi målar med äggtempera. Nybörjare och mer erfarna är välkomna. Max 10 deltagare. Ikonpanåer, färgpigment och penslar kan köpas på plats. Den som önskar kan välja något annat motiv eller måla vidare på en tidigare påbörjad ikon. Ledare: Eva Forssell Aronsson. Kaplan: Lars-Anders Kjellberg, pastor i… Läs mer »Ikonmålarkurs – Gamla Testamentets profeter

”Skapa i mig Gud ett rent hjärta…” Psaltarpsalm 51:12

En retreat med skapande i fokus, låt Gud skapa i ditt hjärta och så skapar vi från våra hjärtan tillsammans. Akvarellmålning för alla – förkunskaper behövs ej! Dagarna vilar i retreatens anda och rytm men med lågmälda samtal under ”skapandepassen”. Möjlighet ges till enskilt samtal. Ledare: Helena Boberg-Oscarsson, Skillingaryd. Konstnär, författare och pastor. Kaplan: Roland… Läs mer »”Skapa i mig Gud ett rent hjärta…” Psaltarpsalm 51:12

”Bara-vara-dagar i högsommartid”

Möjlighet att komma till gården för att bara vara i vilsam, vacker miljö och natur. Tideböner och måltider tillsammans med husfolket, i övrigt formar du själv din dag. Vissa gemensamma samlingar med avspänning och rörelsemeditation för den som vill och på kvällarna möjlighet till gemensamt samtal under ledning av kaplan, i den helige Franciskus stuga.… Läs mer »”Bara-vara-dagar i högsommartid”

”Inte jag, utan Gud i mig”

En retreat med utgångspunkt i texter av Dag Hammarskjöld. Genom läsning och meditation kommer vi att utforska vår längtan efter en världstillvänd och engagerad andlighet, där den inre och yttre världen får möjlighet att mötas. På kvällarna inbjuds till reflektion utifrån dagens texter – omgivet av retreatens goda tystnad. Möjlighet ges till enskilt samtal. Ledare: Harald… Läs mer »”Inte jag, utan Gud i mig”

”Tillsammans i nådens hav – bejaka beroende, lydnad och hämta andan”

Gemenskapsdagar i stillhet för närstående i alla åldrar, till personer med nedsatt funktionalitet. Pausa din vardag och möt andra i liknande livssituation. Bördor i form av ständig kamp, oro och diskriminering möts, delas och får läggas bort några dagar. Möjlighet till enskilda samtal och några tillfällen till gemensamt delande. Ledare: Louisa Atterström, teologistuderande med livslång… Läs mer »”Tillsammans i nådens hav – bejaka beroende, lydnad och hämta andan”

”Gröna-Ängar-dagar – Att växa i tro i trädgården”

Vi utforskar hur trädgården hjälper oss att växa i tro och tillit till Skaparen. Tid ägnas åt meditativa och kreativa sysslor i retreatträdgården Gröna Ängar, under handledning och enskilt. Vi följer den dagliga rytmen som finns på Wettershus och dagarna vilar i retreatens tystnad, förutom att vissa samtal kan förekomma i samband med skapandepassen. Möjlighet… Läs mer »”Gröna-Ängar-dagar – Att växa i tro i trädgården”

”Arbetsdagar på Wettershus.”

Välkommen en eller båda dagarna att vara med och göra gården fin inför hösten. Kost och ev logi ingår. Skriv till (info@wettershus) eller ring till gården (0766-27 17 70), gärna minst en vecka i förväg så att vi vet hur många vi blir. Välkommen att dela god arbetsgemenskap!

”Under äppelträdet väckte jag dig” (Höga Visan 8:5)”

En retreat i mognadens tid om att leva ett fruktbärande liv i vilan och närheten till Kristus. Möjlighet ges till enskilt samtal. Ledare: Niklas Hallman, teolog och pomolog, Kaxholmen Avgift: 3 900 kr Erbjudande om taktil massage som bokas på plats och betalas direkt till massören.

”Tystnadens väg till inre frihet”

Kontemplativ retreat i höstfägringens tid för att med tyst, inre meditation – kristen djupmeditation, sammanlagt 3 timmar per dag – nå inre samling och bli mer närvarande i sig själv, i sitt liv och i Gud. På kvällarna vid brasan, lyssnar vi till någon av de kristna mystikernas liv och undervisning. Möjlighet ges till enskilt… Läs mer »”Tystnadens väg till inre frihet”

”Att mogna som ledare” – Ledarskapskurs

Om hållbarhet och existentiella perspektiv i ledarskapet. En kurs som vilar i retreatens anda och rytm, med tideböner och utrymme för tystnad och stillhet i Wettershus sköna natur och miljö. Kursen är uppbyggd kring de åtta aspekterna av existentiell hälsa. Kunskap om existentiell hälsa varvas med reflektion, musik och rörelse för kropp och sinne. Vi vänder… Läs mer »”Att mogna som ledare” – Ledarskapskurs

”Det finns en väg – om livsvandring och riktning”

Retreat med personlig vägledning där vi tar vår utgångspunkt just där vi befinner oss i livet, i Guds närvaro och vår efterföljelse. Enskild bön och meditation med utgångspunkt i bibeltexter samt dagliga samtal med vägledare/ medvandrare. Någon erfarenhet av retreat och bibelmeditation är en god förutsättning. Retreaten arrangeras i samarbete med Föreningen Kompass. Max 10… Läs mer »”Det finns en väg – om livsvandring och riktning”

”Bara-vara-dagar som lyser upp i höstmörkret.”

Möjlighet att komma till gården för att bara vara i vilsam, vacker miljö och med värmande stunder vid brasan. Tideböner och måltider tillsammans med husfolket, i övrigt formar du själv din dag. Vissa gemensamma samlingar och samtal kan förekomma för den som så önskar. Möjlighet ges till enskilt samtal. Kaplan: Malin Gunnargård Hübsch, Jönköping. Kurator… Läs mer »”Bara-vara-dagar som lyser upp i höstmörkret.”

”Vilan innanför vilan”

En retreat om Sabbaten – vilans dag – som ett uttryck för Guds längtan efter mötet med oss. Ledare: Gunnar Lind, präst i Högalidskyrkan Stockholm. Avgift: 3 900 kr

”Bottenkänning”

Vad gör vi när drömmarna spricker och när livet inte riktigt blev som vi tänkt?  På vilket sätt kan berättelsen om hur Gud blev människa hjälpa oss att läsa tillvaron och våga tro att Gud finns också i våra liv?  Ledare: Fredrik Lignell, pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping, författare samt retreatledare. Avgift: 4 400 kr (inkluderar… Läs mer »”Bottenkänning”

”Ljuset lyser i mörkret”

Retreat i stillhet, tystnad, ord och gitarrtoner. Möjlighet ges till enskilt samtal. Ledare: Ulla Käll, Norge. Diakon, i Equmeniakyrkan, gitarrist och retreatledare. Britta Hermansson, pastor i Equmeniakyrkan. Avgift: 4 500 kr (Inkluderar arvode till ledarna) Erbjudande om taktil massage som bokas på plats och betalas direkt till massören. 

”Nyårsretreat”

I Guds närvaro och den goda tystnaden får vi stilla reflektera över det som varit, det som är, och sträcka oss mot det som ligger framför. Vi njuter av brasan i öppna spisen och ljusen som lyser på det dukade bordet. När året går mot sitt slut vandrar vi under sång och med brinnande facklor… Läs mer »”Nyårsretreat”

Grupper som bokat under 2023:

  • 7-9 mars: Equmeniakyrkan i Tibro
  • 17-19 mar: Ryttargårdskyrkan och Johanneskyrkan i Linköping
  • 1-3 september: Svenska kyrkan i Aneby
  • 10-11 oktober: Jönköpings Kristna Samarbetsråd
  • 13-15 oktober: Sjukhuskyrkans styrelse i Skövde
  • 17-19 november: Svenska kyrkan i Slaka Nykil

Tider:
Retreater börjar med kvällsmat kl. 19.00 och slutar sista dagen ca kl. 14.00 (om inte annat anges). Det finns ibland möjlighet att förlänga vistelsen med någon/några dagar, före eller efter en retreat. Kontakta Wettershus för information.

Pris:
Framgår av programmet. Retreater med högre avgift inkluderar arvode till ledaren. Reducering av avgiften kan vara möjlig för heltidsstuderande och personer med särskilda behov. Kontakta föreståndaren.

Anmälan:
Använd i första hand kontaktformuläret ovan, annars skicka e-post eller ring in din anmälan. Därefter skickar vi ut bekräftelse med praktiska uppgifter samt viktig information som gäller betalningen. Skulle retreaten vara fullbokad frågar vi om du vill stå på kölista.

Bara vara:
Du är välkommen att komma till Wettershus dagar då retreat inte pågår, under förutsättning att det finns personal på plats. Du kan också komma som bara-vara-gäst under en retreat om det finns lediga platser. Då bor och äter du på gården, deltar i tidebönerna om du vill, men disponerar annars tiden som du själv vill. Vid särskilda Bara Vara Dagar finns utrymme för stillhet och tystnad men samtal kan förekomma vid vissa tillfällen.

Bankgiro:
5973-8047 (gåvor och avgifter)